Acest website este in constructie. Comenzile nu se pot onara. Multumim pentru intelegere!

0 Cosul meu

Patrick Modiano

Patrick ModianoPatrick Modiano (n. 30 iulie 1945, Boulogne-Billancourt, Franța) este un scriitor francez. În 2014 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură, după ce anterior fusese laureat al premiului pentru roman al Academiei Franceze și al Prix Goncourt. Jean Patrick Modiano s-a născut în 30 iulie 1945, în Boulogne-Billancourt, Franța, dintr-un tată evreu italian și o mamă belgiancă, Alberto Modiano și Louisa Colpeyn. În liceu îl întâlnește pe Raymond Queneau, care îl introduce în lumea literară și îi citește manuscrisul primei lui cărți înainte de publicare, în 1968: La Place de l’Étoile, lucrarea obținând Premiul „Roger Nimier“ și Premiul Fénéon.

Modiano este un scriitor extrem de prolific, publicând, de atunci, câte un roman la un interval de maximum trei ani. S-a căsătorit în 1970 cu Dominique Zerhfuss. Premii: Premiul Nobel pentru Literatură în 2014, după ce anterior fusese laureat al premiului pentru roman al Academiei Franceze și al Prix Goncourt. Filme: Drum bun, Genealogia unei crime Printre cărțile lui se numără: Le Rond de nuit (1969), Les Boulevards de ceinture (1972, Marele Premiu al Academiei Franceze), Rue des boutiques obscures (Premiul Goncourt), De si braves garçons (1982), Remise de peine (1987), Fleur de ruine (1991), Chien de printemps (1993), La petite bijou (2001, Premiul „Jean Monnet“ pentru Literatură europeană, oferit de departamentul Charente), Dans le café de la jeunesse perdue (2007). Un pedigree a apărut în 2005, la editura Gallimard. A obținut și premii pentru întreaga operă:

Premiul Prince Pierre de Monaco (1984), Marele Premiu pentru Literatură „Paul Morand“ (2000), Premiul Mondial „Cino del Luca“ (2010), Premiul BnF, Premiul „Marguerite Duras“ (2011). Patrick Modiano a scris și scenarii de film (Lacombe, Lucien, 1973, Bon Voyage, 2003), precum și versuri pentru cântece. Patrick Modiano e cunoscut cititorului român prin romanele lui traduse la Editura Univers (Bulevardele de centură, 1975; Strada dughenelor întunecoase, 1981, Călătorie de nuntă. Fotograful, 1996) și Minerva (Scutit de pedeapsă, 1994).

Duminici de august (Dimanches d’aôut, 1986) e tradus în românește de Lucia Papahagi, în noua Colectie „Literaturile lumii“ a Editurii Echinox. Un pedigree, editura Gallimard, 2005 Prin intermediul acestui titlu, Patrick Modiano aduce un omagiu romanului autobiografic Pedigree, al lui Georges Simenon (1948, 1952). Reluând într-o manieră completă și mai sistematică arta narativă din Livret de famille (1977), Modiano oferă în Un pedigree, de altfel, o lucrare autobiografică, elemente importante referitoare la originile lui (vezi titlul) familiale și personale aproximativ până la vârsta de 22 de ani. Stilul literar este adesea cel al fișelor, notelor, mai exact fără cuvinte de legătură, cu verbe puține și fraze scurte. Un fel de Jurnal care se citește ușor. Patrick Modiano povestește în această carte faptul că părinții lui angajează o tânără pentru a se ocupa de el pe când avea aproape 14 ani. El o va pierde din vedere o vreme și o va regăsi la Saint-Lô, în Manche, când ea se căsătorise cu un veterinar de la o herghelie. Cei doi îl vor primi destul de des pe băiat în casa lor din Saint-Lô. Patrick Modiano își scrie autobiografia sub forma unei căutări inițiatice a identității.
Orizontul

Orizontul

24,00 Lei

Afişare 1 - 1 din 1 (1 pagini)