Acest website este in constructie. Comenzile nu se pot onara. Multumim pentru intelegere!

0 Cosul meu

Ivo Andric

Ivo Andric


Ivo Andrić a fost un scriitor sârb, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1961 „pentru forța epică cu care a zugrăvit motive și destine din istoria țării sale.”

O mare parte din opera lui Andrić a fost inspirată de tradițiile și particularitățile vieții din Bosnia și analizează complexitatea și contrastele culturale ale locuitorilor musulmani, sârbi și croați din regiune. Lucrările sale conțin numeroase așa-numite turcize: cuvintele de origine turcă, arabă sau persană care și-au găsit drumul în limbile slavilor sudici în timpul dominației otomane. Potrivit lui Vucinici, Andrić folosește aceste cuvinte pentru a "exprima nuanțe orientale și subtilități care nu pot fi interpretate în propriul său sârbo-croat".

În discursul său de acceptare la Nobel, Andrić a descris țara ca fiind una "care, în viteză de răzbunare și cu prețul unor mari sacrificii și eforturi prodigioase, încearcă în toate domeniile, inclusiv în domeniul culturii, să rezolve acele lucruri de care a fost lipsită de un trecut turbulent și ostil. "  În opinia lui Andrić, pozițiile aparent conflictuale ale grupurilor etnice disparate ale Iugoslaviei ar putea fi depășite prin cunoașterea istoriei. Acest lucru, a presupus el, ar ajuta generațiile viitoare să evite greșelile trecutului și ar fi în conformitate cu viziunea sa ciclică asupra timpului.
Semne langa drum

Semne langa drum

26,97 Lei

Afişare 1 - 1 din 1 (1 pagini)