Acest website este in constructie. Comenzile nu se pot onara. Multumim pentru intelegere!

0 Cosul meu

Doris Lessing

Doris Lessing
Doris Lessing născută Doris May Tayler (22 octombrie 1919 - 17 noiembrie 2013), a fost o romancieră, poetă, dramaturgă din Marea Britanie, laureată a Premiului Nobel pentru literatură în anul 2007.

Doris May Taylor s-a născut la 22 octombrie 1919 în Iranul de azi (pe atunci Persia), la Kermanshah, de unde familia Lessing s-a mutat în 1925 în colonia britanică din actualul Zimbabwe (la vremea aceea Rodezia de Sud), în speranţa că ferma africană le va aduce un trai mai bun - ceea ce nu a fost cazul, din păcate. Tatăl, Alfred Cook Taylor, fost căpitan în armata britanică, lucrase la o bancă în Iran şi nu s-a adaptat nicicum la traiul în sălbăticia Africii. Mama, Emily Maude Taylor, l-a cunoscut ca soră de spital după ce a fost rănit în primul război mondial.

Nefericită în Africa, ea a încercat să civilizeze ţinutul cum s-a priceput, şi mai ales să-şi îmblânzească fiica, în vreme ce aceasta avea o unică obsesie, şi anume să nu cumva să ajungă vreodată cum e mama ei. E limpede de aici că Doris Lessing nu a fost tocmai un copil fericit, de unde şi ideea ei că doar copilăriile nefericite fac marii scriitori.

Stabilită în Anglia, Doris Lessing începe să scrie şi ajunge în 2007 la peste şaizeci de titluri. Câteva dintre romane, extrem de cunoscute şi foarte traduse sunt: The Children of Violence (Copiii violenţei), The Golden Notebook (Caietul auriu), The Memoirs of a Survivor (Memoriile unui supravieţuitor), The Good Terrorist (Teroristul cel bun), The Fifth Child (Al cincilea copil), autobiografia în două volume (Under My Skin şi Walking in the Shade), Ben, in the World (Ben liber), The Sweetest Dream (Dulcele vis).

"Mi s-au aplicat toate etichetele posibile, de la scriitor despre omul de culoare, la comunist, feminist mistic." La întrebarea îndreptăţită a reporterului, "Dar cine e Doris Lessing în acest moment?", autoarea răspunde exact cu motivul pentru care este în 2007 şi laureata Premiului Nobel, "Sunt - ca şi pâna cum - eu şi nimeni altcineva."Mitra

Mitra

4,99 Lei

Povestiri africane

Povestiri africane

29,00 Lei

Afişare 1 - 2 din 2 (1 pagini)