Acest website este in constructie. Comenzile nu se pot onara. Multumim pentru intelegere!

0 Cosul meu

Yasunari Kawabata


Yasunari Kawabata  nascut pe 14 iunie 1899 - d. 16 aprilie 1972) a fost un prozator japonez a cărui operă, scrisă într-un stil plin de lirism şi subtilitate, i-a adus premiul Nobel pentru literatură în 1968. A fost primul japonez şi al treilea asiatic (după Rabindranath Tagore şi Şemuel Iosef Agnon), care a câştigat acest premiu.


Scrierile lui Kawabata conţin un spaţiu epic gol, non-acţiune şi o reducere extremă a problematicii la câteva date, favorizând deplasarea centrului de greutate spre episod şi detaliu. Kawabata povesteşte pe o linie unică, pe un singur plan, în care evenimentele sunt nivelate sub raport valoric, iar un conflict propriu-zis nu se constituie. Elementul-cheie, momentul-surpriză lipsesc, deşi o tensiune difuz răspândită în text pare să le cheme.


Yasunari Kawabata a fost fiul unui medic. Deoarece a rămas orfan la vârsta de patru ani, a fost crescut de bunici, dar a fost separat de singura lui soră (care a fost trimisă la o mătuşă). Evenimentele tragice din copilăria lui Kawabata continuă prin moartea bunicii, iar mai apoi, a surorii (când Yasunari avea 11 ani). Îngrijit de bunicul său, bolnav şi bătrân (care va muri când Yasunari avea 15 ani), perioada adolescenţei îi va fi marcată de starea de solitudine şi suferinţă fizică, combinată cu iminenţa morţii, care îi va contura viziunea asupra vieţii şi a creaţiei. Kawabata a fost ispitit să devină pictor, dar chemarea pentru literatură s-a dovedit mai puternică, lunga agonie şi moartea bătrânului fiind descrise în operele sale de mai târziu.
Nu sunt produse în această categorie.