Acest website este in constructie. Comenzile nu se pot onara. Multumim pentru intelegere!

0 Cosul meu

Despre premiile Nobel in literatura


Premiul Nobel pentru literatura este acordat anual unui autor din orice tara care, conform celor spuse de Alfred Nobel, a produs "cea mai remarcabilă lucrare intr-o tendinta idealistica".

"Opera" in acest caz se referă în general la opera autorului ca un tot, nu la o lucrare individuala, desi lucrarile individuale sunt uneori citate in decernari. Academia Suedeza decide cine, daca este cazul, primeste acest premiu in fiecare an.

Citatul original al lui Nobel a condus la multe controverse. In suedeza originala, cuvantul idealisk poate fi tradus fie ca "idealistic", fie "ideal". In anii anteriori, comitetul Nobel a lovit aproape in intentia testamentului, omitand anumiti scriitori cu renume mondial, precum Lev Tolstoi si Henrik Ibsen, probabil din prisma faptului ca opera lor nu era indestul de "idealistica". In anii de mai tarziu, formularea a fost interpretata mult mai liberal, iar premiul este acordat, cum adesea se argumenteaza ca ar trebui sa se intample, pentru merit literar de durata.

Insă, distinctia continua sa genereze o cantitate de controversa, cum multe alte nume faimoase in literatura sunt uneori neglijate in favoarea unora mai putin vehiculate, precum Dario Fo în 1997. Din pacate, acest fapt poate fi privit drept inevitabil in toate decernarile literare bazate pe opinii subiective. Un subiect de discutie este variabilitatea comitetului predispus nejustificat pentru anumite perspective politice.